Berichten

Archief

NIEUWS

Bjorn Syx verovert met zijn zege in de Aarova Rally de leidersplaats in de RACB M Cup. Terugblik op de 2e manche van deze spectaculaire Cup.

Gisteren vond in en rond Oudenaarde de 2e rally van het Jobfixers BRC plaats, tevens ook de 2e manche van het hertekende RACB M Cup kampioenschap.

Elf teams namen de start in moeilijke omstandigheden: een parcours met diep gecoupeerde bochten vol modder en veel stilstaand water op het oververzadigde asfalt. Als zelfs een ervaren rot als Patrick Snijers de controle over zijn wagen verliest op dergelijk terrein, dan besef je dat het geen sinecure is om met een krachtige achterwielaangedreven wagen op pad te gaan…

In die groteske omstandigheden voelde Bjorn Syx zich blijkbaar als een vis in het water. Met een kanontijd op kp1 zette hij Kurt Braeckevelt meteen op 35 sec, Wim Muilwijk kreeg 46 sec aangesmeerd en de rest van het veld moest meteen al meer dan een minuut prijsgeven. Bjorn was dan ook belust op revanche na zijn opgave in de Haspengouw. Hij bleef de toptijden aan elkaar rijgen en won met overmacht zijn eerste wedstrijd in de M Cup. Hij pakte ook de algemene zege bij de historics en finishte trouwens ook knap als 13e algemeen!

Na Bjorn Syx leek het in eerste instantie tussen Kurt Braeckevelt en Wim Muilwijk te gaan voor het podium. Maar beide heren zouden het einde van de eerste volledige lus van 3 kp’s niet halen. Kurt moest opgeven met een kapotte alternator en viel stil op de verbinding, Wim ging (zoals zoveel teams gisteren) van de baan net zoals nieuwkomer Loic Pirot, die zich op kp1 al meteen liet vangen. Ook Steve Brown waren we dan al kwijt: hij parkeerde zijn wagen aan de kant nadat zijn rijbewijs werd ingevorderd ten gevolge van een snelheidsovertreding.

Zo keerden Tom Ceuppens en Lorenzo Vandenheede terug naar het servicepark op plaats twee en drie. Tom zou de rest van de dag alle tweede tijden voor zijn rekening nemen, hij heeft zijn 2e plaats aan de finish dus zeker verdiend. Lorenzo daarentegen zou nog even van zijn podiumplaats genieten, alvorens ook van de baan te gaan op kp 7. Hetzelfde lot was Chris Vandamme toebedeeld, hij dook het decor in op kp 5.

Voor de start van de laatste lus waren Bjorn Syx en Tom Ceuppens al quasi zeker van hun eindklassering, maar voor het onderste schavotje van het podium was het nog spannend. Wouter Lievens, Eric Deprez en Mathias Vanhee stonden immers maar op slechts 45 seconden van elkaar. Wouter Lievens trok finaal aan het langste eind en verzekerde zich van de derde plaats, zijn beste resultaat ooit in de M Cup. Mathias Vanhee finishte 4e en Eric Deprez eindigde 5e .

Slechts 5 teams haalden de eindmeet van deze aartsmoeilijke wedstrijd, maar dat zorgt wel voor een bijzonder spannende tussenstand in het kampioenschap. Bjorn Syx neemt de leiding met 17 punten, maar de volledige top 8 van het kampioenschap staat binnen 7 punten van elkaar. Spanning gegarandeerd dus als het M Cup peloton binnen 2 weken naar de South Belgian Rally trekt!