Berichten

Archief

NIEUWS

BK Haspengouw: Verslag RACB Criterium!

Claude Bal is de verrassende winnaar van de eerste manche van het RACB Criterium. De garagehouder uit Pittem was in de Rally Van Haspengouw met zijn Subaru een handvol seconden sneller dan merk- en streekgenoot Bert Cornelis. Eric Deveux, de winnaar van 2011, vervolledigde het podium op 2 min van winnaar Bal.

De Rally Van Haspengouw werd aangekondigd als een Mitsubishi onderonsje en dat was aanvankelijk ook het geval. Kris Cools (Lancer Evo X) liet de eerste scratch van de dag optekenen, maar verloor op de tweede proef bijna 5 min toen hij een lekke band moest wisselen. Jean-Yves Laruelle nam de leiding over en leek met een dertigtal seconden als bonus op winst af te stevenen. Maar op vier proeven van het einde sloeg het noodlot toe voor de streekrijder. De Lancer Evo 9 kwam in Zepperen over de eindmeet met een gescheurde remleiding en verder rijden was geen optie. Op dat ogenblik was ook Franky Boulat (BMW M3 – ophanging) reeds uit de wedstrijd verdwenen en even later gaf Alain Renkin (Lancer Evo 9) er eveneens de brui aan met mechanische problemen.

Claude Bal en Bert Cornelis die reeds de ganse dag in een felle strijd verwikkeld waren om een podiumplaats kregen zo een onverwachte kans op de eindzege. Beide Subaru-rijders vochten tot in de slotmeters op het scherp van de snee, waarbij Bal het met 4,5 seconden haalde voor Cornelis. De derde plaats ging naar Eric Deveux (Lancer Evo X) en Kris Cools had nog een mooie remonte in huis met een vierde plaats als beloning. Xavier Lannoo sloot in zijn Ford Sierra Cosworth de top 5 af. Patrick Diels (BMW M3) had in dit lijstje niet misstaan, maar na twee lekke banden moest hij tevreden zijn met de elfde plaats. De wedstrijd werd overigens gekenmerkt door de vele uitvallers. Behalve de reeds vernoemde piloten verdwenen ook Gerry Heusdens (BMW M3 – motor), Vincent Verstraete (Clio RS – van de baan) en Jurgen Lenotte (Opel Ascona – ?) vroegtijdig uit de rally. (foto Jo Pijpops)